A plethora of beautifully preserved Victorian features allowed Amelia McNeil, Interior Designer to offset and celebrate the old and original with fresh, modern interiors.

 

How did you decide on the overall interiors scheme for Bakery Place?

My key focus when designing the interiors of Bakery Place was to combine the efficient and functional use of the space with an appreciation of the unique, original aesthetics. I decided on the look following my first site visit — an industrial but homely feel that would reflect its original life as a bakery.

 

Your brief was to maximise the modern and optimise the original, how did you achieve this?

By applying a contemporary, pared-back aesthetic we were able to draw out the best features of this charming 19th century structure. Where possible we have preserved the original, raw brick walls and glazed Victorian brickwork. We’ve used polished plaster in many of the bathrooms and warm grey concrete-like tiles on the bathroom floors, which reflect the industrial heritage. The dark, anthracite grey of the crittall screens, painted steel columns and beams really stand out against the white and light greys walls and limed oak floors to give a modern, clean look.

 

How was this project different to those you have worked on before?

Bakery Place is a far cry from your average development as every home is different — full of interesting shapes and sizes, vaulted ceilings and exposed brickwork, which meant careful space and lighting planning. To embrace some of the more irregular shaped rooms, we used a herringbone floor pattern instead of straight planks and the handmade kitchens mean that all the unusual shapes can be fully celebrated.

 

How do you want people to feel living here?

I hope people who live here feel like they own a very special corner of London, it’s a unique building that has been beautifully preserved and the courtyard setting is so peaceful you quickly forget you are situated in the heart of Battersea.